Sista dagen i Tokyo

Lite sovmorgon, sedan pinnade vi raskt iväg till Kejsarens palats, som visade sig vara enormt och fullständigt ointagligt med både vallgrav och murar. Sparsmakat vackert runtomkring med knotiga tallar på den stora öppna ytan nära Tokyo station.

Ännu mer imponerande var byggnaderna i city – känslan var märkligt andäktig och mäktig mitt i en av världens största och folktätaste städer. En liten fruktstund i vattenparken satt perfekt:)

Via ett museebesök med historisk japansk konst och njutbara lunchnudlar, hittade vi det gigantiska Ginza, köpcentret med alla världens märken och mycket annat. För stort att överblicka även för proffs:) Vi återvände till Skytree…

Av en ren slump, eller inte – somliga har ögonen öppna -, hamnade vi på en fantastisk föreställning med Drum Tao i kulturnöjeskvarteren. Trummor, flöjter, japansk harpa och dito gitarr, dans och akrobatik – en superduperavslutning på en fin turistdag.

På vägen hem fick vi äntligen (sic) känna på trängseln i tunnelbanan, Tokyo är ständigt ljust och kvällstågen är fyllda av mer eller mindre sovande människor. Långa arbetsdagar (med långa dito resor), en enda ledig sommarvecka och några lediga dagar runt nyår – Japan är ständigt igång, med en enorm arbetsmoral! Två veckors betald föräldraledighet i bästa fall, sedan bekostas allt för det enda (!) barnet fram till och med universitetsexamen. Stor risk att familjelivet blir lidande…