Tio timmar i Kyoto

Vi hann göra allt vi ville under vår lediga dag, men värmen frestade onekligen på rejält. Det är så ovant att vara helt kallblöt, med kläderna liksom klistrade på kroppen;) Toppen då att slinka in på en restaurang eller i en liten butik med AC ibland. Trettiofem plus i skuggan gav minst fyrtiofem i solen och en kilometers promenad kändes som en mil ungefär…

Bortsett från denna petitess, har vi fantastiskt fina minnen och bilder från flera trätempel från femtonhundratalet och tidigare (varav ett klätt med bladguld) och ljuvligt strama Zen-trädgårdar, formade av öppna vågkrattade ytor, sten och mossa. Ibland ett porlande vatten eller till och med en liten sjö. En ren njutning för trädgårdsentusiasten eller någon som bara vill vara en stund.

Taxin tog oss från trädgårdarna rakt ner till de mer centrala delarna av Kyoto, med massor av små trähus och smala gator. Även där fann vi trädgårdar (i miniformat), när vi kikade in bland husen. Staden, som tidigare var Japans huvudstad, har ca 1,5 miljoner invånare, som samsas runt 1 770 pers på varje kvadratkm. Bebyggelsen är verkligen en blandning av gammalt och nytt. Bakom, och inklämda mellan höga maffiga husfasader, hittade vi långa rader med de typiskt mörkt bruna små trähusen.

Även idag bara ”råkade” vi dimpa ner på rätt matställe, på andra våningen med utsikt över små hustak, höga moderna hus och det synnerligen invecklade luftburna elsystemet. Där blidde det fantastisk sushimi med tempura!

Att komma tillbaka till storstaden Osaka, var lite som att komma hem igen, men i morgon ska vi flytta… Det bär av till Fukui efter lektionen på Osaka Kyoiku University. Dags att packa om igen, en liten vetenskap i sig!


Kommentarer

4 svar till ”Tio timmar i Kyoto”

  1. Vicy

    Det låter som en fantastisk resa! Man får lust att resa till Japan!

    1. Klart värt ett besök (eller flera:)

  2. Vicy

    Det låter som en fantastisk resa! Man får lust att resa till Japan!

    1. Klart värt ett besök (eller flera:)