Sista dagarna i Japan

Kommer på mig själv med att gå omkring med ett lyckligt flin på läpparna – allt är så vackert, genomtänkt och läckert stramt här i Kanazava, guldstaden. Det utmärkande för just Kanazava är att den är byggd runt en stor ”slottspark” och genomkorsas av två floder, vilket skiljer sig markant från övriga städer vi tidigare besökt. En lagom stor stad, ca en halv miljon invånare, fördelade 991/kvadratkilometer. Här skulle jag kunna bo och dessutom få snö på vintern! Placeringen på kartan är central, mitt på Japan liksom, omgärdad av ganska höga berg på tre sidor.

Å så absolut finaste och färskaste fisken… Eftersom Kanazawa ligger nära havet, snackar vi nu sushi på riktigt! Besöket på den lokala marknaden är som en korsning mellan en fiskauktion och marknadsplats för lokalt odlade grödor. Allt man kan tänka sig i fisk- och matväg, fullständigt fulländat, men som vanligt kan jag inte låta bli att undra vad de gör med det som blir över – om det blir det? Blir ju lite extra komplicerat på grund av värmen.

På marknaden upplevde vi den roligaste varianten för sushientusiasten. Vet inte vad det kallas, men beställningen sker via en liten dator och sushin kommer åkandes (ibland i full fart) på ett rullband. Eller så bara plockar man till sig fatet när det passerar förbi:) Oavsett metod är det en bra samtalsstartare vid bordet. Betalningen skannas sedan in från de olikfärgade faten. Riktigt kul grej att uppleva, men långt ifrån den godaste sushin här i Japan… Och nu har vi provat mycket, så vi vet vad vi pratar om och till och med längtar efter färskpotatis och en liten sillbit istället!

Vi har sammanfattningsvis turistat runt i den intensivt gröna sköna staden ett par dagar. Strålande sol (lite regn), hög värme (35 grader plus i skuggan som vanligt och mycket hög luftfuktighet), men också en välbehövlig frisk, om än varm vind. Butikerna kan vara svåra att upptäcka från utsidan, men när man väl kommer in öppnar sig rena ”lustgårdar” för den som uppskattar vacker sparsmakad inredning och saker med kvalitet samt eventuellt också gillar att shoppa… Här är temat dessutom guld i olika former. Jag har därför uppfunnit en egen typ av shopping – fotoshopping, en billig och långsiktigt hållbar variant, som också sparar plats i resväskan;)

The 21th century museum mitt i Kanazawa är värt några egna rader och absolut ett besök. Arkitektur från Danmark inhyser fräcka moderna lokaler och tankeväckande utställningar om mänskligheten. Kändes som en mycket träffande avrundning på vår seminarieserie, som alltmer kom att koncentreras kring ett holitiskt handlande för en hållbar utveckling.

Fredagkväll är vi inbjudna till middag hos vår värdinna för detta fantastiskt lärorika internationella utbyte, tillsammans med våra kollegor/vänner från Osaka University och Kanazawa University. Jag lånar husets dator för att helt flyktigt meddela mig hemåt via fb. Känns konstigt att vara avskuren kommunikativt. Tyvärr har vi inte Internet på hotellet, så bloggen tar en paus. Sortera bilder måste jag ändå göra när jag kommer hem, har tusen i kameran – återkommer…

Innan vi kom till Kanazawa bodde vi två nätter i Fukui. Dagarna tillbringades på grundskolor och på universitetet, ett mycket inspirerande sådant. Gott samarbete, respekt och lyhördhet mellan fakulteterna verkar vara ledorden. Lunchen som serverades i universitetets matsal var god, smart och billig – ett bra sätt att bygga folkhälsa. Å japerna blir bara äldre och äldre, tror de är ganska friska också och inte så rynkiga. Det sistnämnda beror nog på den höga luftfuktigheten (och då väljer jag rynkorna:)

Den svenska delegationen (vi två typ) gjorde huvudinsatsen i Fukui, överraskande välbesökt av intresserade lärarutbildare, olika forskare, konsumentföreträdare och så gott som alla HK-lärare i staden. Vårt sätt att förhålla oss till ämnet skapar nya tankar och diskussioner, som verkligen ger mersmak. Men ännu mer inspirerande är att vi, trots olikheter i förutsättningarna i Japan, USA och Sverige, arbetar åt samma håll!


Kommentarer

4 svar till ”Sista dagarna i Japan”

  1. anettefallman

    Kul att läsa om ditt äventyr! Jag väljer också rynkorna!

    1. Hehe, du vet Anette!

  2. anettefallman

    Kul att läsa om ditt äventyr! Jag väljer också rynkorna!

    1. Hehe, du vet Anette!