Kan inte hålla mig längre…

Måste bara berätta lite om de japanska toaletterna. Trodde först inte att det var sant, men de har alla möjliga och omöjliga finesser (googla gärna)… Under det förberedande mötet med vår skickliga tolk (engelska/japanska) på ett flott konferenscenter mitt i Osaka, hittade vi rekordet: Locket öppnade sig samtidigt som vi gick in genom dörren, det ljudliga skvalandet i högtalaren startade direkt när vi satte oss och spolningen skedde automatiskt när vi reste oss – underbart, vill ha! Tidigare har jag ibland haft lite problem med att hitta spolknappen, detta var genialiskt. Naturligtvis finns även musik för den som önskar, det är ganska vanligt, och diverse nämnbara och onämnbara duschfinesser:)

Efter mötet blev vi bjudna på ekomiddag i en välsorterad och äppelfräsch restaurang, mycket tilltalande och populärt (se bilder). Maten kom från odlare inom ca en mils radie från Osaka – närodlat från certifierade gårdar – yes!

Osaka är Japans andra stad, runt 2,5 milj invånare, verkligen liten i jämförelse med Tokyo, men verkligen en storstad i ordets rätta bemärkelse. Den fuktiga sommarvärmen, strax över trettio grader i skuggan, gör att människor stannar inne där det finns AC. Området runt stationen är i princip överbyggt med stora köpcentrum både ovan och under mark. Hela våningsplan med restauranger exempelvis, där man konkurrerar om kunderna med verklighetstrogen plastmat och trevliga snabbpratande ”inkastare”. Maten har genomgående varit vällagad, vacker, god och ganska omväxlande. Serveringen är extremt snabb, vi hinner knappt sätta oss förrän tekoppen är framme.

Har btw släppt lockarna fria, inte en chans att hålla efter dem i det här klimatet;)